Американски милиардер получи доживотна забрана да купува и колекционира антики, след

...
Американски милиардер получи доживотна забрана да купува и колекционира антики, след
Коментари Харесай

Милиардер от САЩ ще връща ограбени антики на България

Американски милиардер получи доживотна възбрана да купува и колекционира антики, откакто следствие откри, че по-голямата част от притежаваните от него движимости са били заграбени и нелегално изнесени от страните, на които принадлежат, заяви Би Би Си. 

В сбирката на Майкъл Стейнхард досега са разпознати и върнати 180 културни полезности на стойност 70 милиона $, принадлежащи на 11 страни, основно Гърция, Италия, България, Ливан, Йордания, Египет, Израел и Сирия, разгласи прокуратурата. Те към този момент са предадени на прокуратурата, която няма да насочи обвинявания и да му търси наказателна отговорност. Това са изискванията на договорката сред отбраната на 81-годишния Стайнхард и Окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс, финализирана в понеделник, предава " Сега ".

Прокуратурата стартира следствието преди няколко години след като стана ясно, че ливанска скулптура, която Стайнхард е заел на Музея Метрополитън, е била нелегално изнесена от Ливан, също както и много други артефакти без разгласен генезис, които Стайнхард е натрупал през годините, най-вече от страни от Близкия изток. Съобщено бе и, помощ на американските управляващи са оказали и правораздавателните органи в 11-те страни, от които са били изнесени, в това число и България.

Забраната за специалиста по хедж фондове да има антики е първата по рода си, оповестиха от прокуратурата. 

Сред експонатите, които е Стайнхард е предал, са ритон с форма на еленова глава — датиран от 400 година прочие н. е., на стойност 3,5 млн $, както и ларнакс — критски съд, ковчег за  съхраняване на човешки останки на 3000 години. Той е закупен от прочут трафикант през 2016 година, настояват прокурорите.

Обявявайки предаването на антиките, окръжният прокурор на Манхатън Сай Ванс-младши сподели, че господин Стайнхард " е проявявал грабителски вкус към ограбени културно-исторически полезности, без да се тормози за законността на дейностите си и легитимността на предметите, които е купил и продал, или тежките културни вреди, които е предизвикал на разнообразни страни ". 

Иззетите движимости са били изнесени контрабандно от 11 разнообразни страни, преди да попаднат на интернационалния пазар на археологически полезности, е открила още окръжната прокуратура на Манхатън.

Адвокатите на Стайнхард обявиха, че той е удовлетворен, че следствието е завършило, а  " предметите, непозволено изнесени от други хора, ще бъдат върнати в родните им страни “.

Те прибавиха, че вложителят може да търси обезщетение от дилърите, които той твърди,че са го подвели по отношение на произхода на закупените от него продукти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР